Qeveria i hap rrugë zhbllokimit të mjeteve vetanake për komunat

Qeveria e Kosovës në mbledhjen e sotme ka miratuar edhe plotësim-ndryshimin e agjendës legjislative, ku janë përfshirë edhe tri projektligje të sponsorizuara nga Ministria e Financave, Punës dhe Transfereve.

Kryeministri Albin Kurti u shpreh se ndër projektligjet e propozuara është edhe Projektligji për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit mbi Ndarjet Buxhetore për Buxhetin e Republikës së Kosovës për vitin 2023. Me këtë projektligj, ekzekutivi pritet t’i hap rrugë zhbllokimit të mjeteve vetanake për komunat.

E pro plotësimit të agjendës legjislative u shprehën i gjithë kabineti qeveritar.

“Ju ftoj që të plotësojmë dhe ndryshojmë agjendën tonë legjislative me shtimin e tri projektligjeve të sponsorizuara nga Ministria e Financave, Punës dhe Transfereve. I pari është Projektligji për Ratifikimin e Marrëveshjes së Kredisë për programin e financave publike dhe rritjes ekonomike midis Republikës së Kosovës dhe Fondit OPEC për zhvillim ndërkombëtar. E dyta është Projektligji për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit mbi Ndarjet Buxhetore për Buxhetin e Republikës së Kosovës për vitin 2023 dhe e treta është Projektligji për plotësimin dhe ndryshimin e Ligjit për Skemat Pensionale të financuara nga shteti me propozim për amendamentimin e ligjit për ndarjet buxhetore”, tha Kurti.

Në këtë mbledhje të Qeverisë, janë ndarë 25.8 milionë euro në mbështetje për sistemet e sigurisë dhe mbrojtjes nga Pakoja e Ringjalljes Ekonomike për Mbështetjen e Sigurisë.

Paritë kanë kushtëzuar votimin në Kuvend të marrëveshjeve ndërkombëtare, me zhbllokimin i mjeteve vetanake të komunave.

Deputetja e LDK-së, Hykmete Bajrami ka thënë se thënë se kushti i LDK-së për votimin e këtyre marrëveshjeve është zhbllokimi i mjeteve vetanake të komunave.

“LDK/opozita ka një kusht të vetëm për votimin e këtyre marrëveshjeve: zhbllokimin e mjeteve vetanake të komunave, 37.5 milionë euro. Krejt çka po kërkojmë është që ministri Murati t’i zbatoj ligjet: Ligjin e Buxhetit, Ligjin për Menxhimin e Financave Publike dhe Përgjegjësitë, Ligjin për Vetqeverisje Lokale dhe Amandamentin/Nenin në Ligj të Buxhetit të propozuar nga Grupi Parlamentar i LDK-së, që ka kalu me 93 vota në Kuvendin e Kosovës”, ka thënë ajo.

Në anën tjetër ministri Hekuran Murati, i ka akuzuar partitë opozitare se me bojkotin e tyre, Kosova rrezikon të humb projekte në vlerë mbi 80 milionë euro.

Shkruani koment:

Ju lutem shkruani koment.
Ju lutem shkruani emrin tuaj.