Bujqësia në krizë, fermeri nga Krusha nuk gjen punëtorë për pagë 420 euro

Imer Duraku është një fermer nga Krusha e Madhe, që kultivon kultura të ndryshme bujqësore: nga dredhëzat deri te specat e qepët. Prodhimet e tij i shet me shumicë, por problemin e ka te gjetja e punëtorëve sezonalë. Ka ndodhur që shumë fruta t’i shkojnë dëm, sepse nuk ka pasur kush t’i vjelë.

Ai ka 16 hektarë tokë pjellore, por po vuan nga mungesa e punëtorëve.

640x74

“Dikurë kemi pasur problemin ku ta shesim mallin. Sot kërkesa kemi, vetëm a mund të prodhojmë. Mundësi për prodhim kemi, por kemi mungesë të punëtorëve”, tregon për Radio Evropa e Lirë Imer Duraku.

Në këtë fund pranverë është sezona e dredhëzave. Imeri thotë se i ka të mbjella me këtë frutë rreth dy hektarë.

Për vjeljen e tyre i duhen 40 punëtorë, por ai mezi i siguron 20 deri 30.

“Bujqësia është punë e vrazhdë, duket punë fizike. Njerëzit po lakmojnë punë më të lehta dhe po i largohen bujqësisë”, tregon fermeri.

Vitin e kaluar atij i kanë shkuar dëm një pjesë e prodhimit pasi nuk ka mundur të sigurojë punëtorë për vjeljen e dredhëzave.

Për aq kohë sa është sezoni i vjeljes së dredhëzave, fermeri thotë se një punëtorë paguhet 20 euro, për tetë orë në ditë.

Paga mujore e një punëtori mund të shkojë 420 euro, por fermeri thotë se një pjesë e madhe punojnë vetëm 2 ditë dhe largohen.

Ai thotë se pjesën dërrmuese të punëve i kryen vet me familje, derisa nganjëherë arrin të sigurojë punëtorë nga Shqipëria.

Fermeri thotë se në të ardhmen ndoshta do të duhet të merren punëtorë nga vende tjera që janë më të varfra.

“Sikurse rinia jonë që emigron në vendet perëndimorë, ndoshta edhe ne do të duhet të marrim punëtorë nga jashtë vendi, pasi ndryshe nuk do të mund të mbijetojmë”.

Arian Zeka nga Oda Ekonimike Amerikane thotë se situata është bërë shqetësuese pas pandemisë.

“Njerëzit nuk janë më të gatshëm të punojnë në sektorë të caktuara të sektorit privat”.

Nga sindikata e sektorit privat thonë se mosrespektimi i të drejtave të punëtorëve ka sjellë vendin në këtë gjendje.

Papunësia në Kosovë sillet rreth 26%.

Qeveria e Kosovës ndanë subvencione për fermerët varësisht prej kulturave bujqësore që mbjellin.

Këtë vit, për kulturën e  dredhëzës janë ndarë 504 euro për hektarë.

Shkruani koment:

Ju lutem shkruani koment.
Ju lutem shkruani emrin tuaj.